ervaringen

Loopbaan begeleiding  op het juiste moment

Na een aantal jaren bij een middelgrote gemeente gewerkt te hebben als organisatieadviseur was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Dat bepaalde me bij de vraag: wat wil ik eigenlijk graag, wat kan ik goed en wat minder. Wat heb ik te brengen en wat kom ik graag halen. Vragen waar ik geen goed antwoord op had. Reden genoeg voor een traject van loopbaan begeleiding bij Reina.

Dat was een schot in de roos. Reina heeft me geholpen scherp te krijgen wat ik het liefste doe, waar ik energie van krijg, wat me motiveert. Maar ook wat me kan helpen uit mijn comfortzone te komen. Dat heeft me heel erg geholpen in het zoeken naar een nieuwe baan. Waar ik voorheen vooral keek of een baan me leuk leek, had ik nu veel scherper in beeld  wat ik graag wil en wat ik een ander te bieden heb.  Dat gaf ook veel meer scherpte in sollicitatiegesprekken die volgden.

Inmiddels heb ik een andere baan gevonden. Door het traject met Reina kon ik heel bewust van start gaan in de nieuwe werkomgeving: hoe zorg ik dat ik nu en op termijn meerwaarde heb voor de organisatie en hoe zorg ik dat ik me kan blijven ontwikkelen.

Het heeft me veel opgeleverd om me beter bewust te zijn van mijn profiel, scherper te krijgen van wat ik belangrijk vind in het leven. Het geeft goede handvatten om betere keuzes te maken, zowel in het werk, maar ook privé. Reina heeft mij, door haar manier van werken, die heel dicht licht tegen haar manier van zijn, daar veel in kunnen geven.
(KD, 43 jaar)

.. wist het positieve in mij naar boven te halen.

Doordat ik op mijn werk niet goed in mijn vel zat, leek een coachingtraject een juiste keuze (op een juist moment). In onze eerste ontmoeting vertelde ik waar ik mee worstel: identiteit en  functioneren op het werk. We zouden 4 of 5 ontmoetingen hebben. Met tussenpozen en opdrachten voor op het werk en thuis, kwamen de genoemde onderwerpen volop aan bod.

Wat mij vooral is opgevallen, is Reina haar positieve benadering. Steeds maar weer wist zij de zaken op een positieve manier te benaderen, wist ze het positieve in mij naar boven te halen. Door middel van de DISC en door me aan de slag te laten gaan met mijn sterke kanten. En daar waar ik juist mijn zwakke punten wist te benoemen, wist Reina het tegenovergestelde te bereiken. Alle keren dat we elkaar ontmoetten, ging ik vol enthousiasme naar huis. Het ‘huiswerk’ wat ze meegaf, was uitdagend en mooi om mee te werken.

Niet alleen mijn persoonlijkheid, ook het functioneren op het werk werd onder de loep genomen. Reina ging in op (soms) pijnlijke punten, waarbij ze het werkelijke probleem naar boven probeerde te halen en me haalbare doelen te laten stellen.

Ben ik nu opeens een heel ander mens? Nee, maar Reina heeft me heel veel handvatten gegeven om mee aan de slag te gaan. Zij heeft me op weg geholpen om mezelf anders te gaan zien en ze heeft me geholpen om beter te kunnen functioneren. Het materiaal wat ik daarbij kreeg, is hierbij een goede naslag om er weer bij te pakken als het wat wegzakt.

Mooi vond ik dat in dit alles Reina laat zien wie haar Bron is en wie mijn Bron mag zijn. (MH)

.. vanaf het begin een klik ..

Na een lastige terugkeer vanuit het buitenland kon ik - terug in Nederland - door de bomen het bos niet meer zien. Ik besefte dat ik professionele begeleiding nodig had in het proces van opnieuw 'settelen'. Ik kwam in contact met Reina en vanaf het begin ervoer ik een klik met de manier waarop zij (loopbaan)begeleiding biedt. Door de verschillende oefeningen, testen en thuiswerkopdrachten kreeg ik een beter beeld van mijn persoonlijkheid, talenten en motiverende omstandigheden. Daardoor wist ik steeds beter wat ik wilde, en ook wat ik niet wilde. Ik kon daardoor goede keuzes maken. Ook heb ik ontdekt dat mijn levensvisie of droom niet persé 100% terug hoeft te komen in mijn baan, maar dat ik ook op vele andere manieren voldoening kan vinden en mijn passie kan uiten. Al met al is het traject loopbaanbegeleiding voor mij heel waardevol gebleken, en is er zowaar een 'paadje' ontstaan in het bos met de vele bomen! (S.V).

.. een grote overwinning ..

De afgelopen 6 maanden zijn een ontdekkingstocht geweest. Met plezier kijk ik terug op de gesprekken met Reina Folkerts.

Een aantal punten/zinnen/dingen die bij mij naar boven komen:
- Ik dacht in mijn beperkingen; door dit traject heb ik leren zien wat mijn mogelijkheden zijn.
- Het benoemen van mijn kernkwaliteiten, en daarover praten met vrienden en familie, was een onderstreping van wat ik eigenlijk wel wist, maar nooit had benoemd. (Hoe leuk is het om dan te horen dat anderen deze kwaliteiten ook zien! ).
- Kijk naar de positieve dingen en mijn verbeterpunten stap voor stap benaderen.
- Op een relaxtere manier omgaan met mensen die verbaal sterker zijn dan ik.
- Op een leuke manier aan de slag om gedrag in mijn minder vertrouwde DISC dimensies te verhogen.
- Mijn overwinningen vieren, hoe klein ze in mijn eigen ogen ook zijn.
- En.. …..als ik terug kijk, heb ik een grote overwinning behaald!

De manier waarop Reina de gesprekken voerde straalden rust en warmte uit. Ze liet mij op zoek gaan naar wie ik ben en van daaruit mocht ik leren.
Ze liet me 'zijn' en gaf me handreikingen (inzicht!) om situaties te benaderen zonder mezelf te verliezen. (AvdH).

.. een hele bijzondere reis ..

Via, via, ben ik met Reina in contact gekomen. Ik stoeide met de vraag wat nu bij mij past als persoon en wie ik nu ben als persoon.
Samen met Reina zijn we hier naar opzoek gegaan. Met behulp van thuiswerkopdrachten en de gesprekken die je voert, kom je steeds dichter bij de antwoorden op je vragen.

Het bijzondere is dat als je er achteraf op terugkijkt, naar de verloop van de sessies, het een hele bijzondere reis is geweest en nog steeds is. Bij een aangekomen leermoment ben je al weer nieuwsgierig naar het volgende leermoment. Dit blijft zich zo herhalen en motiveren.
Ook na afloop blijf je hier mee bezig en ontwikkel je jezelf steeds verder.
Al met al een zeer waardevolle ervaring en voor iedereen een aanrader. (J.S.)

Reina heeft mij in dit zoekproces richting en de hulpmiddelen gegeven ..

Gestart met een loopbaanoriëntatie: wat zijn mijn kwaliteiten, drijfveren en onder welke voorwaarden functioneer ik het beste en waar wil ik naar toe werken voor de toekomst? Gaande de weg boog de loopbaanoriëntatie om naar een levenslooporiëntatie:  welke  rollen vervul ik eigenlijk en welke vind ik belangrijk? En wat betekent dat voor mijn werk: hoe wil ik mijn rol als werknemer vervullen en welke andere rollen, komen hierbij in de knel en zou ik eigenlijk meer tijd en aandacht moeten geven en hoe ga ik dat doen?

Reina heeft mij in dit zoekproces richting en de hulpmiddelen gegeven om dit allemaal te doorgronden en dit voor mijzelf helder te krijgen. Uiteindelijk kan ik nu vanuit bewuste keuzes en acties mijn levensloop en daarmee mijn loopbaan effectiever invullen. Hierdoor houdt ik de energie over om van alles te kunnen genieten! (MvE).

.. weer zin en energie om nieuwe dingen te ondernemen en te genieten van het leven!

Door het realiseren en afsluiten van een droom was ik in een gat gevallen. Vragen zoals “wat wil ik nu verder in het leven” en “wat is mijn doel” hielden mij enorm bezig. Daarnaast was het voor mij erg belangrijk om een betere balans in werk en privé te krijgen. INZICHT consulting heeft mij hier enorm bij geholpen. Door een aantal erg prettige en open gesprekken met Reina Folkerts kreeg ik weer een beter zicht op mijn talenten en ook meer zelfvertrouwen om stappen te nemen. Reina leert je op een eerlijke en volwassenen manier naar jezelf te kijken en om angsten en valkuilen te herkennen en aan te pakken. Dankzij onze gesprekken heb ik weer zin en energie om nieuwe dingen te ondernemen en te genieten van het leven! (P.K)

.. confronteert met behoud van de goede relatie...

“Reina Folkerts is een deskundige, integere en aandachtig luisterende coach. Ze weet bijzonder goed aan te sluiten bij de persoon die ze begeleid. Ze is flexibel in het aanpassen van haar strategie, wanneer omstandigheden daar aanleiding toe geven. Ze confronteert met behoud van de goede relatie. Als loopbaancoach is ze voor mij van grote waarde geweest in een succesvolle overstap naar een andere baan" (H.D)

I highly recommend Reina to anyone for personal career advice.

After being made supernumerary redundant and feeling like the ‘wind had been swept out of my sails’ I began searching for a Career Advisor who could support me in determining career opportunities and new job possibilities. I feel truly blessed to have found Reina Folkerts from INZICHT Consulting from an advertisement. Reina’s background, her experience in Africa, and her vision that people perform better in their work when they know where their talents and qualities lie, convinced me that I would feel comfortable receiving her coaching. True enough the weeks under her guidance (i.e. the resourceful assignments and the personal challenges) have been insightful, encouraging, motivating and rewarding. Now that the 10-step traject is complete I have realised that contentment will come through the results of whatever I commit to,  in my personal and work life, when I am doing what fits my profile i.e. my talents, personal qualities, values and motivating circumstances. I experienced Reina as being quietly determined, consistent and well organised, friendly and kind, and gentle in her understanding. Without hesitation I can easily write these next words … I highly recommend Reina to anyone for personal career advice. (S.S)

Ik heb heel veel ‘materiaal’ verzameld waar ik een heel leven lang mijn voordeel mee kan doen.

Door omstandigheden was ik  bij een fase van mijn leven aangekomen waarin ik opnieuw moest ontdekken wat ik leuk zou vinden om te gaan doen, wat mijn talenten waren, valkuilen, waar ik energie van kreeg en wat mij energie kost. Omdat dit voor mij allemaal een behoorlijk groot vraagteken was, had ik een beetje angst in mij dat er niets uit zou komen. De grote vraag in mij was, wat vind ik nu leuk, waar wil ik voor gaan.

Ik vond de opdrachten en de testen heel leuk en goed om te doen. Je gaat heel bewust over dingen nadenken en wordt bepaald bij grote vragen.  Na verloop van tijd komen wezenlijke dingen bovendrijven. Daarna kwam voor mij een bewustwording die werd bevestigd door wat ik in mijn leven heb ervaren. Wat ook bijzonder was is dat de dingen die ik als niet-noemenswaardig achtte juist hele bijzondere eigenschappen zijn die ik ben gaan waarderen.

Ik voel me een bevoorrecht mens dat ik dit traject heb doorlopen, want heel veel mensen zitten met deze vragen ongeacht wie ze zijn en wat ze doen. Reina heeft mij vanaf de zijlijn heel kundig geholpen. Ik heb heel veel ‘materiaal’ verzameld waar ik een heel leven lang mijn voordeel mee kan doen. (AF)

“Ik vond het een heftig, maar ook verhelderend proces.”

Al bijna tien jaar een goede baan, financiële zekerheid, eigenlijk niets te klagen en toch een knagend gevoel. “Is dit het dan?” Dat was voor mij de aanleiding om bij INZICHT consulting aan te kloppen. Ik wilde de touwtjes van mijn werkende leven weer in handen nemen, maar wist niet goed hoe. In mijn achterhoofd wist ik al dat ik in mijn huidige baan niet (meer) op mijn plek ben; grote vraag was, ‘maar wat dan wel?’.
In een traject van zes intensieve sessies heb ik een grote stap gemaakt op weg naar een nieuwe baan. Verwacht trouwens niet dat Reina met haar toverstokje zwaait en alles wel even voor je regelt. Je moet het zelf doen. Vanaf het allereerste gesprek, maar ook thuis. Door na te denken over wie je bent, waar je voor staat en wat je wilt betekenen voor anderen. Ik vond het een heftig, maar ook verhelderend proces. Door de gesprekken en de oefeningen kan ik nu benoemen waar ik voor sta en wat ik belangrijk vind. In het leven en in mijn werk. Mijn traject zit erop. Nu komt het op mezelf aan. Dat vind ik eerlijk gezegd best spannend. Maar Reina heeft me zoveel handvatten gegeven dat ik erop durft te vertrouwen dat ik in mijn zoektocht naar een nieuwe baan de juiste keuzes zal maken. (YC)

“... een weloverwogen keuze waar INZICHT consulting me echt bij heeft geholpen.”

Mijn leven hing eigenlijk van uitdaging en nieuwe dingen ontdekken aan elkaar. Na enige tijd in het buitenland terug in Nederland en een nieuwe uitdagende baan aangegaan. Gaandeweg vast gelopen omdat er in mijn privéleven een aantal veranderingen waren gekomen en mijn baan zoveel van me vroeg dat ik het niet meer kon combineren. Deels in de ziektewet door moeheid en lusteloosheid. Er leken wel honderd redenen te zijn waardoor ik het niet meer trok.

Maar wat waren nu precies de belangrijkste punten die ik moest veranderen? Ik ervoer onzekerheid over mijzelf en mijn functioneren. Ik kwam er niet uit en ben via een kennis bij INZICHT consulting terecht gekomen. De gesprekken met de praktische testen en opdrachten hebben me geholpen te ontdekken welke omstandigheden voor mij motiverend en demotiverend waren, welke persoonlijkheidskenmerken ik had en welke ik wilde inzetten in mijn baan. Ook ontdekte ik steeds meer over mijn persoonlijke talenten en over waarden die voor mij belangrijk zijn om na te streven.

Ik ontdekte dat mijn huidige hectische baan niet te combineren viel met hoe ik wil leven, wie ik wil zijn en wat ik na wil streven.
Ik heb mezelf gedwongen om eerlijk te zijn naar mezelf en nam de beslissing om te gaan solliciteren. Geen vluchtgedrag, maar een weloverwogen keuze waar INZICHT consulting me echt bij heeft geholpen. (JdJ)

“Het loopbaan traject heeft me het zelfinzicht gegeven dat ik nodig had om op functies te solliciteren die bij me passen.”

Tijdens een verlof, na bijna 6 jaar ontwikkelingswerk in Afghanistan, hoorden we plotseling dat we niet meer terug konden door sterk verslechterde veiligheidsomstandigheden. We hadden geen 'reserveplan' en werden dus geconfronteerd met een aantal heel grote vraagtekens en, positief bekeken, veel nieuwe mogelijkheden. Als gezin maakten we het basisbesluit om langere tijd in Nederland te blijven en voor mij een nieuwe, betaalde, rol te vinden. Ik heb veel gehad aan het loopbaan traject bij INZICHT consulting omdat ik heel graag hulp wilde bij het vinden van de weg op de imponerende, open vlakte die voor me lag. Hoe moest ik de veelkleurige werkervaring opgedaan in Afghanistan en daarvoor in andere Centraal Aziatische landen, vertalen naar de Nederlandse situatie? Ik was op allerlei verschillende manieren betrokken geweest bij ontwikkelingsprojecten, maar wat waren de kerntalenten en persoonlijkheidskenmerken die me juist nu konden helpen door de bomen het bos te zien? Het loopbaan traject heeft me het zelfinzicht gegeven dat ik nodig had om op functies te solliciteren die bij me passen. Mijn vrouw en ik waardeerden Reina's nuchtere en praktische aanpak omdat deze ons hielp om niet alle opties open te houden en concrete stappen te gaan zetten in de voor ons nieuwe, Nederlandse situatie. Van harte aangeraden!
Ik heb trouwens een passende nieuwe rol gevonden! (JVK, 40 jaar)

“In feite wordt je een spiegel voorgehouden waar je gedurende het traject anders naar leert kijken.”

Hoe ik het loopbaantraject heb ervaren. Gedurende het traject kom je stukje bij beetje meer over je zelf te weten. Door gesprekken en oefeningen wordt je bewust gemaakt van bepaalde kenmerken en talenten. Je leert jezelf beter kennen en weet te benoemen wat bij je past en wat niet. Ook leer je te doorgronden waarom je doet zoals je doet en hoe je hier anders mee om kan gaan, de zogenaamde valkuilen. In feite wordt je een spiegel voorgehouden waar je gedurende het traject anders naar leert kijken. Je gaat steeds meer zien. Ik vond het zeker de moeite waard! (Reinder E.)

“Ik durf nu keuzes te maken en ervoor te staan”

In het begin vond ik het loopbaantraject best lastig. Met name wat betreft het nadenken over mijzelf. Wat zijn nu mijn goede/ sterke kanten, wat zijn mijn waarden? Na verloop van tijd werd me dat steeds duidelijker. Ik durf nu keuzes te maken en ervoor te staan. Ook merk ik dat ik meer balans in mijn leven heb gekregen. (Joost D.)

“Te midden van alle turbulentie heb ik de coachingsgesprekken met Reina Folkerts als rotsblokken in de branding ervaren.”

Als startende ondernemer word je met veel zaken geconfronteerd: de opzet van je business, het laten maken van een logo, huisstijl en website, het zorgen voor huisvesting en – last but not least – het werven van klanten. Er is altijd veel te regelen en er zijn veel vragen en onzekerheden die roepen om een antwoord. Te midden van alle turbulentie heb ik de coachingsgesprekken met Reina Folkerts als rotsblokken in de branding ervaren. Verder kreeg ik door het maken van testen en opdrachten meer inzicht in mijn werkwijze, talenten en persoonlijke sterkten én de manier waarop ik deze bewust en effectief kan inzetten in mijn werk. Ook was het handig zicht te krijgen op situaties en omstandigheden die mij juist motiveren. Als beginnende ondernemer heb je een steuntje in de rug nodig. Dit coachingstraject was zo’n steun op het goede moment in mijn persoonlijke ontwikkeling en de start van mijn bedrijf!”  (Jurjen Procee Fondsenwerving & Communicatie)

“.. doelgerichte aanpak, zonder een zweem van therapeutisch gepraat.”

Leven is keuzes maken. Maar soms heb je het gevoel dat je het niet meer lukt om te kiezen. Te kiezen tussen wat belangrijk is en wat minder zwaar telt. Met als gevolg: een onbalans, zorgen tussen gezin en werk. En dat je niet meer weet waar je diepste motivatie vandaan komt en wat je wezenlijk drijft. Leef ik of word ik geleefd ?   

Een serie gesprekken met Reina Folkerts van INZICHT consulting hebben me meer zicht gegeven op mijn sterktes en valkuilen, op mijn kernkwaliteit en op de inkleuring van mijn rollen als vader, echtgenoot, vrijwilliger in de samenleving en werknemer.

En dat allemaal met een doelgerichte aanpak, zonder een zweem van therapeutisch gepraat.  (38-jarige man die gelukkig door het leven gaat)

“Creatieve levensplanning ……

In eerste instantie een titel die weerstand bij mij opriep.” 

“Plakken en knippen met je eigen levensverhaal, niks voor mij! Maar toch wilde ik antwoord op de vraag: “Wat wil ik met mijn werkzame leven voor de komende twintig jaar?” Blijven bij mijn huidige werkgever is geen optie. Daarvoor is mijn vak teveel veranderd.

Op aandringen van mijn vrouw dus toch gegaan. Een goede beslissing! Vanaf het eerste moment positief.

De cursus heeft me inzicht gegeven in de manier waarop ik mijn keuzes maak. Ik kan nu beter mijn sterke en zwakke eigenschappen benoemen. Daardoor weet ik beter waarop ik moet letten bij het maken van keuzes. Ook heb ik inzicht gekregen in wie ik ben en heb geleerd dat positief te waarderen. En dat geeft zekerheid bij het nemen van beslissingen. 

Samenvattend: een praktische en leerzame cursus. Zonder plakken en knippen, maar met veel concrete handreikingen over het maken van keuzes op elk gebied van mijn leven!” (WdJ)

“Enige tijd geleden ben ik op zoek gegaan naar ‘de kunstenaar’ in mij …..”

“Waarom?  Omdat ik ontevreden en gefrustreerd was over de invulling van mijn werk. Ik zat niet lekker in mijn vel en vroeg mijzelf af: Wie ben ik? Wat kan ik? En waar word ik nou gelukkig van? Onder de deskundige begeleiding van INZICHT consulting begon de zoektocht en heb ik de mijzelf ontmoet.

Creatieve levensplanning is een intensieve ontdekkingstocht die je maakt aan de hand van interviews, testen, zelfreflectie, confronterende en inspirerende vragen. Ik heb er erg veel aan gehad. Mijn talenten, mijn persoonlijke sterkten (en zwaktes!) en de omstandigheden die mij motiveren zijn heel duidelijk in kaart gebracht. Vanaf nu hou ik daar rekening mee in het leven. Want daarmee kan ik mijn medemens en mijzelf het beste dienen. Een echte aanrader voor een ieder die zich afvraagt waar die kunstenaar gebleven is!” (AD)

“Een cursus om je leven te plannen, is dat nou nodig? “

“In hoeverre is je leven te plannen en laat je dan niet te weinig ruimte voor het onverwachte? Als perfectionist wil je álles wel plannen, alleen voor je eigen leven schrik je terug. Want stel dat je je doelen niet haalt, wat dan? Dan maar liever nergens aan beginnen. Dankzij de creatieve levensplanning cursus heb ik geleerd hoe je, óók als perfectionist, kunt genieten van het leven en van realistische en tegelijk motiverende toekomstplannen. Meer evenwicht en meer overzicht, dat zijn de sleutelwoorden die míjn ervaring met deze cursus typeren. Dat de creatieve levensplanning gebaseerd is op christelijke levensprincipes, vond ik persoonlijk een pré.

Aan te bevelen, óók voor niet-perfectionisten!” (KvdN)

“Ik heb meer grip op mijn leven en doe mijn voordeel met wie ik ben!”

De cursus creatieve levensplanning heeft mij ervan bewust gemaakt dat ik zelf de verantwoordelijkheid heb om mijn leven vorm te geven. Dat ik de vrijheid heb om dat te doen. Tot dan toe bepaalden vooral de verwachtingen uit mijn omgeving mijn keuzes. Ik heb geleerd op zoek te gaan naar wat specifiek bij mij past (en omdat ik christen ben: waar God mij voor heeft bedoeld). Ik heb meer grip op mijn leven en doe mijn voordeel met wie ik ben! (Maaike D.)

“Deze opdracht laat goed nadenken over het doel van je leven en hoe dat te bereiken. Niet geheel onbelangrijk lijkt mij!”

Een van de meest zinvolle onderdelen van de cursus Creatieve levensplanning was voor mij wel de DISC. Hierdoor ben ik er achter gekomen hoe mijn persoonlijkheid in elkaar steekt. Daar had ik al wel een idee van, maar nu werd het extra duidelijk gemaakt door middel van een profiel met allerlei persoonlijkheidsterkten. Deze test helpt je jezelf en ook anderen beter te begrijpen en, wel net zo belangrijk, waarderen.

Ook kreeg ik tips om te sterk ontwikkelde eigenschappen wat te verzwakken, anders gezegd, om te zwak ontwikkelde persoonlijkheidskenmerken verder te ontwikkelen.Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar wel de moeite van het proberen waard.

Als tweede wil ik noemen het definiëren van een visie en doelstellingen voor de verschillende domeinen van het leven en het maken van een concreet jaarplan. Deze opdracht laat je goed nadenken over het doel van je leven en hoe dat te bereiken. Niet geheel onbelangrijk lijkt mij!
(M.L, 24 jaar)

Op zoek naar talenten en een doelgericht leven...

Vanwege mijn verlangen om een concrete invulling aan mijn leven te geven, heb ik een training gevolgd bij INZICHT consulting.

Dankzij de training heb ik onder andere inzicht gekregen in mijn talenten, waarden en motiverende omstandigheden. Daarnaast  heb ik voor verschillende aandachtsgebieden visies en doelen geformuleerd, waardoor ik de juiste keuzes kan maken om deze te realiseren.

Samengevat: de training Creatieve Levensplanning is een praktische en boeiende zoektocht waarbij je vooral zelf aan de slag gaat en onder professionele begeleiding je eigen levenspad vorm gaat geven. Een absolute aanrader voor iedereen die hiermee aan de slag wil! (JV, 28 jaar)

terug naar boven